torstai 23. heinäkuuta 2015

Pientä puuhastelua

Tänä kesänä on remontissa keskitytty talon kunnostamiseen ulkopuolelta. Terassin rakentaminen siirtyy syksylle 2015/vuodelle 2016.

Alla muutamia kuvia ikkunoiden kunnostamisesta. Talossa on 18 paria vanhoja ruutuikkunoita. Osa ikkunoista on edelleen hyvässä kunnossa, mutta osa ikkunoista vaatii kunnostamista. Päätimme aloittaa kunnostuksen ulkoikkunoista, jotta saisimme ne säältä suojaan. Kunnostamista vaativia (ulko)ikkunoita oli 13. Osa näistä ikkunoista oli ollut vuosia ilman huoltoa auringon ja sateiden rääkättävänä. Alla yksi esimerkki.




Ensimmäisenä ikkunoista poistettiin irtoava maali, jäkälät, sammalet ja irtoava harmaantunut puuaines. Parhaiten toimi kaavin, puukko ja hiomapaperi.





Tässä toinen huonokuntoisimmista ikkunoista. 


Huonokuntoiseltakin näyttänyt ikkunan puite voi hiomisen jälkeen näyttää hyvältä. Tässä vielä vähän keskeneräinen hiomistyö. 

Vanha huonosti kiinni oleva kitti lähti parhaiten irti puukon avulla. Jos ikkunalasi helisi siihen koputtaessa, piti ikkuna lasittaa uudelleen. Uutta lasitusta ennen lasi piti tietenkin saada kokonaan irti ikkunan puitteista. Huonommin irtoavat kitit irroitettiin kuumailmapuhaltimella ja puukolla.

Lasitus on monivaiheinen operaatio, jossa välivaiheina on aluskittaus, lasin laitto paikoilleen puitteeseen, ikkunan kiinnitys lasituslangalla ja päällikittaus.

Nämä kitit on aika irroittanut.

Kittien irroituksen ja pokien hiomisen jälkeen tutkittiin puu vielä lahovaurioiden löytämiseksi. Muutamassa ikkunassa oli lahovaurioita päässyt syntymään lasikyntteeseen veden päästyä ikkunan ja kitin väliin. Vauriot olivat onneksi sen verran pieniä, että niiden paikkaus onnistui kitillä.

Seuraavaksi maalattiin ikkunanpokat Uulan ulkopohjamaalilla. Pohjamaalaus on täytyy tehdä ennen kittausta, koska muuten kitin rasva imeytyy puuhun ja kitti halkeilee. Kittinä käytimme perinteistä pellavaöljykittiä, jonka pyörittelin käsissä sopiviksi paloiksi vanhojen irronneiden tilalle.





Vuorilaudatkin täytyy kunnostaa. Homma ei sovi korkean paikan kammoisille.


Tässä vintin ikkunan vuorilauta kahdessa osassa. Oikean puoleinen lauta on vielä hiomatta. 


Tässä paikkakittaukset odottamassa kuivumista. 

Kitin pinnan kuivuttua maalattiin ikkunat Uulan pellavaöljymaalilla kahteen kertaan. Kuivuminen kesti yhteensä 2-3 viikkoa ilmeisesti kostean ilman ja liian vähäisen valon vuoksi (maali vaatii valoa ja happea kuivuakseen). Lopputulosta voi tarkastella seuraavassa blogimerkinnässä.


Joku näistä se on...

2 kommenttia:

  1. Kiitos blogista: hienoa työtä olette tehneet kauniin talon parissa! Harkinnassa pienen talon 1920-luvulta osto; siinä myös kauniit ristikkoikkunat, joiden kunnostukseen tästä saa oppia. Mikäli päädyn kauppaan, edessä on ensin isommat työt: salaojat/maan muokkaus sadevesien ohjailuun pois talolta, kengitys, lattioiden ottaminen ylös ja lahojen osien uusiminen; kylppäriremontti...

    VastaaPoista
  2. Kiitos jakamisesta. Varmasti ollut kova homma, mutta hienoa on aina saada nämä päätökseen. Meillä on myös remontti alkamassa. Vielä täytyy kuitenkin hankkia vaihtolava pihaan, saadaan sitten kaikki remonttijäte pois kerralla. https://www.kuljetuskm.com/vaihtolavat.html

    VastaaPoista